Her skal det handle mest om papiraviser. Det betyr definitivt ikke at dette skal være en tumleplass for nostalgi og «gammel graut». Nei, her skal det letes etter nyvinninger og dristighet. Det trengs.

Mange nettsteder forteller mye nyttig og klokt om den digitale utviklingen. Få tar for seg hvordan det står til med papiravisene. Det er synd, for de trenger virkelig å bli holdt øye med, vurdert og diskutert.

Fordi papiravisene fortjener en verdig død. 

Alle papiraviser vil definitivt ikke forsvinne, men noen. Noen vil bli vesentlig annerledes enn vi ser dem i dag, mens mange vil ende opp som helgeaviser.

Den digitale transformasjonen fortsetter. Det digitale fokuset er kritisk viktig for å finansiere journalistikken i fremtiden. La det være klinkende klart. Samtidig er papiravisene fremdeles  bærebjelken i de fleste mediehus utenom Ring 3. Det vil de også være en tid til – for å bruke et passe omtrentlig tidsbegrep.

  • Mange snakker om at vi må lage «en annerledes papiravis» – men hva betyr det? Finnes det gode eksempler – som ikke bare er sminke og botox, men reelle nyvinninger?
  • Og hvordan står det til med håndverket i redaksjoner som årelates for papirkompetanse?
  • Har bokstavene det bra der de står?
  • Redesign skal selvsagt vurderes – med kritisk blikk.
  • Og det vil komme eksempler på hvor du finner nybrottsarbeid – både når det gjelder fortellergrep og presentasjon.
  • Nettstedets navn tilsier at det forsøksvis skal settes noen diagnoser. For å løfte fram en debatt om papiravisene. Det trengs.
  • Og er det noen aviser som sover i timen? Som rett og slett trenger at noen ser dem – og sparker dem bak?  Hmmm…

Skal dette bli et vettugt nettsted som du skal bruke tid på, er jeg selvsagt avhengig av tips – og flittig bruk av kommentarfeltet.

Bransjen er veldig flinke til å dele digitale erfaringer, men adskillig mer tilbakeholden og hemmelighetsfulle når det gjelder papir. Hvorfor? Det behøver ikke være slik.

Hvem jeg er? Jeg har 25 års erfaring fra media – alt fra journalist til toppleder. Har sittet i tallrike juryer som bedømmer avisdesign i nasjonale og internasjonale konkurranser. Jeg har vært leder for Society for News Design/Scandinavia. Blant annet. Mer informasjon om meg finner du på Linkedin

Det er selvsagt galskap å sette i gang dette her. Men etter tallrike prosjekter i ulike aviser de siste årene vet jeg at det er en sult der ute etter å diskutere papiravisen. Og da trengs det et konkret sted for å dele og for å diskutere.

Ambisjonen er at dette skal bli en slik møteplass. Det er mange flinke  avissnekrere der ute – bli med og del dine erfaringer og meningen med andre!

Tips om temaer eller aviser som bør under lupen kan sendes til palanberg@mac.com

Har du forslag til forbedringer av side og innhold – så er det flott –  jeg er tilsnakkendes!

Hilsen
Pål A. Berg,
tlf +47 995 15 745


Skal du sende meg en bunke aviser er postadressen: Hovlia 5, 3490 Klokkarstua.

Hvis du vil vite mer om hva jeg steller med til daglig kan du lese mer her www.bergmedia.no

Dersom du vil se litt av det jeg steller med på fritiden – kan du kikke på noen av mine fotoprosjekter på www.p2b.no